Prikken over i’et på Viby Kirke
Prikken over i’et på Viby Kirke
Restaureringen af tårn, tag og klokker ved Viby Kirke på Nordøstfyn nærmer sig sin afslutning, og på en regngrå novemberdag fik kirketårnet – i bogstaveligste forstand – sat prikken over i’et: Den gamle vindfløj er nu igen at se øverst på tårnspiret.
I den store sammenhæng er vindfløjen en lille men meget synlig detalje. Sammen med tårnet er den senest restaureret i 1984, og her blev kuglen fornyet og vejrhanens forkrop blev rekonstrueret. Forkroppen formodes oprindeligt at have vist Hverringe Kirkes ejers initialer, men nu ses i stedet årstallet 1985. Årstallet 1774, hvor tårnet formentlig er opført, er udsavet i vejrhanens bagkrop.
I denne omgang er vindfløjen blevet restaureret med nye kuglelejer, nymalet kors og fløjstang, og selve vejrhanen og kuglen er nyforgyldte.
Viby Kirkes tårn er usædvanligt, idet det er tilbygget over kirkeskibets sakristi mod øst og med overdelen opført i egebindingsværk. Bindingsværket fremstod i meget dårlig stand med uheldige løsninger og usædvanligt mange jernbeslag. Meget af tømmeret var også under restaureringen i 1984 udskiftet med trykimprægneret fyrretræ, der stedvist udviste rådskader helt ind til marvtræet.
Tårnet er nu gennemrestaureret med nyt egebindingsværk. Alle samlinger er udført med traditionelle tømmersamlinger, og kun få jernbeslag er videreført i det restaurerede tårn. Alt træværk er malet med linolie. Klokkestolen er friskåret fra tårnets facader, således at den nu fremstår som en selvstændig statisk enhed. Den store klokkes vuggebom er udskiftet, og den lille klokke er flyttet fra en placering i østgavlen til klokkestolen.
Tårnets tagspir er omtækket med bly, og kirkens udtjente tegltag er omlagt med ægte kulbrændte tagsten efter gammel dansk model.