Tegnestuen ser ind i fremtiden
Tegnestuen ser ind i fremtiden
Tegnestuen har haft besøg af Ole Ilskov fra ARkeyVision. Ole har præsenteret nogle af de muligheder, der er i teknologien Augmented Reality (AR) ift. vores arbejde med arkitekturen – og Thomas og Morten fra tegnestuen fik mulighed for at prøve det på egen krop.
Med et sæt AR-briller (i det her tilfælde Apple Vision Pro) er det muligt at lægge en 3D-model ind “oven på” den virkelige verden. AR-brillerne viser 3D-geometrien i “rigtig” størrelse og låser den fast ift. omgivelserne. På den måde kan man gå rundt i og omkring et virtuelt hus ligesom i virkeligheden, eller man kan se og opleve, hvordan virtuelle bygningsvolumener fungerer sammen med og relaterer sig til eksisterende bygninger og omgivelser – alt sammen inden der overhovedet er sat en spade i jorden.
AR-brillerne styres med øjnene og med fingergestuser. Før man kan bevæge sig rundt i sin 3D-model, skal AR-brillerne sættes rigtigt op gennem en række små øvelser.
Som arkitekter er vi vant til at arbejde med rum på tegninger og i 3D-modeller. Men vi ved også, at det ikke er alle, der har lige let ved at forestille sig, hvordan streger på et papir eller fladerne i en 3D-model på en skærm vil fungere i den virkelige verden. Her har AR et kæmpe potentiale, da det gør det supernemt at formidle rumligheder, og da man får en meget realistisk og virkelighedstro fornemmelse af rum og skalaer.
Det var både sjovt, spændende og lærerigt at stifte bekendtskab med AR. Det kræver dog lidt plads at “lege” med AR-briller, for man bliver hurtigt opslugt af det, man ser i brillerne, og så tænker man pludselig ikke så meget over, hvor man går hen. Heldigvis bliver alle de virtuelle vægge og overflader gennemsigtige, når man bevæger sig, så man kan se, hvor i den virkelige verden, man befinder sig. Tilskuere kan også følge med i, hvad personen med AR-brillerne ser, på en tablet ved siden af.
På en tablet kan man følge med i, hvad personen med AR-brillerne ser.
Til nybyggeri er AR helt sikkert et værktøj, der vil kunne hjælpe med til at afklare projektspørgsmål og reducere eventuel usikkerhed og tvivl på et tidligt stade. AR gør det muligt at prøve ting af i projektet uden større konsekvens end den udgift, der er til 3D-modelleringen (hvilket allerede indgår som en del af mange projektet), samt udgift til opsætning til AR og lån af AR-briller. Det kan være rigtig godt givet ud, da det potentielt kan spare megen tid og mange penge senere i et projekt.
Du kan evt. finde mere info om ARkeyVision på deres hjemmeside www.arkeyvision.dk.