Ny købmandsforretning på Strynø
Ny købmandsforretning på Strynø
I det sydfynske øhav ligger øen Strynø. Hjem for de mere end 200 beboere og et yndet turistmål for mange andre. Strynø er en ø i vækst, og med et stærkt og levende fællesskab er det ikke overraskende, at Strynø i 2022 blev kåret til “Årets Ø”. En af de kritiske livsnerver og naturlige samlingspunkter på øen er den lokale købmandsforretning. Den nærmeste anden indkøbsmulighed kræver en tur med færgen, så en velfungerende lokalkøbmand er afgørende for dagligdagen for de faste beboere, såvel som for de mange turister og sommerhusejere, der kommer til i sommerhalvåret.
Den gamle butik fra 1960 har dog i en årrække været udtjent, og det tilhørende lager er både utæt og faldefærdigt. Den lokale købmandsgruppe, Strynø Købmandsforening, har derfor haft kontaktet Vaag Arkitekter med ønsket om at få opført en ny og tidssvarende købmandsforretning, der passer til kulturmiljøet på Strynø – et projekt, der for nylig er blevet omtalt i Fyens Stiftstidende, og som blandt andet er støttet af Realdania og A.P. Møller Fonden.
Den gamle købmandsbutik på Strynø. Foto 2020, Vaag Arkitekter.
Den gamle købmandsforretning vil stå indtil november 2023, hvor den rives ned, og efter årsskiftet påbegyndes opførelsen af den nye købmandsforretning. Allerede i juni 2024 forventes dørene i den nye købmandsforretning at kunne åbnes for kunder og besøgende. Forretningen vil i mellemtiden blive drevet i noget anderledes rammer med butikslokaler fordelt på fire lejede containere.
Den smukke Strynø by er, med rette, underlagt en restriktiv, bevarende lokalplan. Det er derfor ikke muligt at bygge et tidstypisk nybyggeri midt i byen – hvilket også ville være helt forkert! Hos Vaag Arkitekter er en af vores specialer netop arbejdet med veltilpasset og langsigtet arkitektur, der ikke er præget af aktuelle “trends” i byggebranchen. Den nye bygning er i stedet inspireret af et nærliggende hus, der før i tiden har huset øens oprindelige købmand. Linjerne er typiske for den historicistiske byggestil fra omkring 1900-tallet. En byggestil, der i dag af mange er blevet synonym med et “klassisk, dansk hus”. Den nye købmandsforretning opføres i blank mur i krydsforbandt og med tegl på taget, så den harmonerer med og respekterer de omkringliggende huse. Tegnestuens forslag til den nye købmandsforretning er et eksempel på, at der sagtens kan bygges nyt, tidssvarende og bæredygtigt i et særligt kulturmiljø som Strynøs.
Den oprindelige købmandsforretning på Strynø: Strynø Brugsforening. Foto 1957, Sylvest Jensen Luftfoto.
Hos Vaag Arkitekter arbejder vi altid med udgangspunkt i ærlige, gedigne og langtidsholdbare materialer. Købmandsforretningen på Strynø er ingen undtagelse, og det planlagte projekt beror på en såkaldt livscyklusanalyse (LCA), hvor alle miljøpåvirkningerne ved byggeriet på forhånd er blevet analyseret. Vaag Arkitekter har på baggrund af denne viden kunnet tegne en bæredygtig købmandsbutik, hvor valget af materialer bidrager til at reducere byggeriets CO₂-aftryk. Bygningen opføres f.eks. i genbrugsmursten fra virksomheden Gamle Mursten, og der benyttes “gammeldags” kalkmørtel til opmuringen, så murstenene også kan genbruges igen om 100 år. Bagmurene opføres i bæredygtige CLT-elementer (træelementer), og brugen af beton holdes generelt på et absolut minimum.
Sammen med Strynø Købmandsforening glæder vi os til at kunne byde velkommen indenfor i en ny Strynø Købmandsforretning, der også i mange år fremover kan være med til at styrke og værne om livet og fællesskabet på Strynø.