Flisebelagt sti med græs på begge sider, der fører hen til Nyborg Bibliotek i baggrunden. Rød murstensbgning med tegltag.
Flisebelagt sti med græs på begge sider, der fører hen til Nyborg Bibliotek i baggrunden. Rød murstensbgning med tegltag.

Nyborg Bibliotek

Nyborg Bibliotek

Nyborg Bibliotek fra 1938 er bygningsfredet og står arkitektonisk som en pionér for dansk modernisme. Bygning er tegnet af Flemming Lassen og Erik Møller. Det oprindelige interiør er specialdesignet til bygningen af Hans J. Wegner, en af de mest markante og ikoniske figurer inden for dansk møbelkunst. Bygningen og dens indretning er da også symptomatisk for tidens arkitektoniske strømninger – et Gesamtkunstwerk, hvor mindste detalje i indretning og interiør er tegnet i tråd med det arkitektoniske hovedgreb.

Indvendig restaurering af vestfløjen

Da bibliotekets personale i 2022 fik mulighed for at flytte deres kontorfaciliteter ud af husets vesfløj, opstod muligheden for en udvidelse af publikumsarealet. Bibliotekets hovedfløj fremstår med karaktergivende træpaneler i lakeret ahorn, mens de gamle personalerum havde en mere anonym karakter og stod med megen slid og uden det originale interiør. Det har været tegnestuens opgave – gennem en nænsom indvendig restaurering med ny farvesætning og materialeholdning, med tilføjelsen af nyt inventar og med ny belysning – at sammenkæde vestfløjen med bibliotekets hovedfløj. Alt med respekt for den ikoniske, fredede bygning, men samtidig med hensyntagen til bibliotekets nutidige brug og funktion.

Jeg har meget ofte en samtale med mig selv om, hvorvidt det er hensynet til denne smukke, fredede bygning eller hensynet til det inspirerende bibliotekstilbud anno 2023, der skal veje tungest. Og med indvielsen af de nye publikumslokaler, synes jeg faktisk, at vi formår at lægge den diskussion ned, for nu kan vi i højere grad omfavne begge dele.

Winnie Foldager Glad, biblioteksleder

Billeder fra projektet

Andre projekter